repotage från Seminariet i Maj 2018!

4 januari, 2019

Kvinnor rider i sadlar tillverkade av män till män!

I över 800 år har män tillverkat sadlar till män..

Våra anatomiska skillnader mellan män och kvinnor är av stor betydelse hur vi kan rida och för att undvika skador på ryttare och främst kvinnor som har en annan anatomi i sitt bäcken än män. Vanligt att ryttarna har problem i länd ryggen, nacken , höfterna och knäna. Men även de genitala delarna som blödande sår vid pubis benet och sittbenen men även insida lår. Ska det vara så? Nej absolut inte.

Idag har vi allt från hobby ryttare till Elit GP ryttare , fler och fler ser vilken fördel det är att investera i hållbarhet hos sig och sina hästar.Redan på ridskolan så sitter vi fel i sadlarna och lär oss rida med mycket motstånd i våra kroppar och tyngdpunkten på fel ställe så vi får jobba riktigt hårt för att få någon balans och det ger skador på sikt. Ett flertal av mina kunder borde inte kunna rida med tanke på deras skador – Diskbråck ,trasiga höfter, knän mm. Men med rätt sadlar så blir de till och med bättre när de rider .

A och O är att Sadlarna måste passa hästen och sadeln ska ligga i lod . När du har en sadel som passar dig och din häst så sitter du i balans och behöver inte jobba så mycket i din egen kropp och du kan fokusera och hästen kan fokusera utan att kompensera för dig.

Sadlarna är unika med dess utformning för häst och ryttare och fullt anpassningsbara – Jag justerar in dem eftersom hästen växer och ändrar sig. Du behöver inte byta sadel igen och igen. De måttbeställs efter dig och även till hästen men är justerbara till hästen.

Det skiljer sig mycket anatomiskt på en man och en kvinna.
En man har tätt mellan sina sittben och har en lång svanskota medan en kvinna har
långt mellan sina sittben och en kort svanskota som inte ger något stöd. Kvinnan har
sina sätesmuskler högre upp än mannen viket gör att hon behöver rulla bak längre
innan hon får stöd av dom och detta gör att hon behöver mer stoppning bak i sadeln.
Sedan har hon oftast längre avstånd från höft till knä än knä till häl och mannen
tvärtom vilket betyder att hon behöver ha stigläderkrampan längre bak än mannen
för att inte hamna i stolsits. Kvinnan har också mer muskler på insidan låret vilket gör
att tårna pekar utåt då lårmuskeln inte får plats i sadeln.
En man kan alltså lätt balansera på liten yta utan speciellt mycket stöd från sadeln
medan kvinnan behöver ett brett säte, balanspunkten längre fram, mer stoppning bak i sätet, plats för lårmuskeln och stigläderkrampan längre bak.

1. Ett bredare säte ger stöd åt det bredare
Kvinnliga bäckenet.
2. En liten ficka och sicksackad söm tar bort
tryckpunkter under låret där sätet övergår
till kåpa.
3. En smal midja tillåter benen att naturligt
falla i rätt position.
4. Bredare mellan sömmar för att förhindra
”troskantsskav”.
5. Stoppning stöttar den kortare kvinnliga
svanskotan.
6. Uttag ur bommen och mjuk stoppning
förhindrar skav mot kvinnans lägre
blygdben.
7. Högre bakvalv ger stöttning och säkerställer
rätt position för att undvika stolssits.

Anatomiska skillnader
Någon tipsade Jochen om att han kunde be en gynekolog förklara hur kvinnor är skapta nertill. Han protesterade först, men följde så småningom rådet. Och mötet med gynekologen blev en riktig ögon öppnare.– Det är enorm skillnad mellan kvinnors och mäns fysik. Ett manligt bäcken balanserar sig naturligt i sadeln, vi killar har lätt för att hamna
i lodrät sits. Det beror bland annat på att vi har ett högt blygdben som inte riskerar att slå i framvalvet, förklarar han. I sadlar för kvinnor har Jochen därför skapat ett tunnelformat hålrum i mitten av bommen, som fylls med mjukt skum. Detta för att förhindra att kvinnans blygdben slår i sadeln och att hon får ont.

– Det började med att mitt företag sålde ett patent till cykelindustrin på en cykelsadel med hål i, anpassad för kvinnor. Nu använder vi samma princip i ridsadlarna, säger han. En kvinna som har slagit i blygdbenet i sadeln ett par gånger sätter sig gärna i stolsits, av ren självbevarelsedrift.
ädla delar. Utskuret för låren En annan skillnad mellan könen är att mannens ben mer naturligt faller rakt ner från sadeln. Hans muskulatur sitter i huvudsak på utsidan av
låren medan kvinnan är fylligare på lårens insida.
– Därför har vi skurit ut för låren i bommen på vår kvinnosadel. Däremot är själva sitsen bredare och mjukare än på en traditionell modell. Det beror på att kvinnan, som ju ska
kunna föda barn, har sittbenen mycket längre isär än vad en man har, säger Jochen.
Han berättar att när en kvinna rider i en »manssadel« hamnar hennes sittben ofta på kanten av sitsen. Och då blir det hårt och obekvämt.
– Det är faktiskt så att en man rider bättre i en sadel för kvinnor än vad en kvinna gör i en sadel för män. Han kommer i alla fall inte att få ont.

På Schleese sadlarna är det dessutom lite bredare mellan sömmarna där hon sitter, för att dessa inte ska skava på kvinnans Anatomistudierna har dessutom lärt honom att en kvinna, generellt sett, har längre lår i förhållande till längden på underbenen än vad en man har. Det gör att hon ofta behöver ha stigläderfästet lite längre bak, annars åker underbenen fram.


Manligt vs Kvinligt bäcken

Stor Skillnad
Till höger syns en kvinnas bäcken och till vänster en mans. Eftersom kvinnan
ska kunna föda barn är hennes bäckenben rymligare, sittbenen är placerade
längre ifrån varandra, svanskotan är kortare och blygdbenet sitter inte lika
högt upp som i mannens bäcken.

Ulrika Söderberg -Equi Kraft
Jag Reser i hela landet för att hjälpa hästar och ryttare idag och ser ett ökat antal kunder varje vecka. Det är så kul att kunna hjälpa dem fullt ut och följa deras utveckling. Jag vill se ett större samarbete med andra inom branchen , många känner inte till vårat unika system att jobba med helheten av Ekipaget och ha lösningar som verkar svåra men väldigt enkla när man har sadlar för kvinnor, De allra flesta problem hos ryttaren löser sig när de får rätt förutsättningar i rätt sadel och även så för hästen.

Häst-Ryttar och Sadel Ergonom – Saddlefit 4 Life
Independent Saddle Fitter (ISFs) kunskap och kompetens om hästens anatomi och biomekanik. Uppdaterad inom den senaste forskningen kring sadlar, kring utrustning och dess påverkan på häst och ryttare.

Häst & Ryttarergonom, kunskap och kompetens om vad som krävs, skillnader och påverkan på häst och ryttarkroppen, dess anatomi och biomekanik samt individuella lösningar.
Certifierade Saddle Fit Technicians (CSFTs) och Saddle ergonomist. Analyserar både statisk och dynamisk passform för häst och ryttare samt identifiera häst och ryttareproblem. Jag kan göra rekommendationer och ge lösningar för optimal passform. En CSFTs har genomgått omfattande teoretisk och praktisk utbildning och test baserad på Saddlefit 4 Life®s filosofi och som professionell utövare behöver man yrkesmässig omcertifiering vartannat år, vilket jag senaste utförde augusti 2017.

Jag har arbetat med en mängd olika kända sadelmärken. Efter idogt letande efter mer optimala och prestationshjälpande sadlar som bidrar till hållbara lösningar för häst och ryttare kan vi idag erbjuda sadlar som justeras in till varje häst för perfekt passform, sadlar till oss kvinnor. Sadlar som måttbeställs helt till dig som ryttare, Många modeller att välja på . Med ny teknik ( för sverige) har vi lösningar som förebygger skador hos häst och ryttare. Genom medveten kunskap, ergonomi och perfekt passform skapas balans mellan häst och ryttare. Det handlar om sadlar i perfekt matchning, utifrån häst och ryttares biomekanik och anatomi.

För hästen En bra sadel som passar ska man inte få ont av. Varken du eller hästen ska känna obehag när det är dags att rida. Ofta träffar jag på hästar som inte kan ta ut steget, går rent eller inte vill gå framåt alls. Orsaken är oftast att sadeln inte passar hästen. Ett annat vanligt problem är att kanalen på sadeln är för smal vilket gör att sadeln åker upp på tornutskott och ryggligament då hästen/ryggen böjer sig medan sadeln är fortsatt rak. Detta yttrar sig ofta i en häst som spänner sig, knäpper av i nacken och sänker ryggen, speciellt när den ska igenom hörn, svänga eller gå på liten volt. De allra flesta hästar är asymmetriska dvs en bog är större, oftast vänster. De flesta sadlar är symmetriska gör det att den bogen som är större tar i koppjärnet först och skjuter över sadeln till motsatt sida. Genom en sadel som passar hästen och inte skadar den ser man till att hästen orkar längre, kan presterar maximalt och håller sig hel. En sadel som kan anpassas asymmetriskt vid behov, för att ge en oliksidig häst samma rörelseförmåga på både höger och vänster sida, är den bästa investeringen för sin hästs hälsa.

För att hästen skall hålla sig hel och frisk måste den kunna röra sig obehindrat enligt sitt förutbestämda rörelsemönster. De flesta hästar har en rörelsestörning under sadel men rör sig rent utan sadel. Om hästen fortsätter att jobba med rörelsestörningen så kommer den förr eller senare att bli skadad/halt pga led och/eller ryggproblem. Inte sällan är sadeln orsak till muskelatrofi/muskeltillbakabildning runt manke och längs ryggen med bla djupa hålor/artrofi bakom bogbladet eller till och med som ett avtryck efter sadeln på ryggen.

För ryttaren Sadeln du kanske nyligen köpt till din häst passar den helt utmärkt, men du själv får pinas när du ska rida. Vissa biter ihop och står ut med detta. Andra lämnar tillbaka sadeln eller säljer den och får kämpa igen med att hitta en bra sadel som passar hästen och sig själv. Detta är frustrerande för många. De flesta sadlar på marknaden idag är gjorda av män för män. Men skillnaden i anatomin är stor mellan en man och en kvinna. Detta är något Jochen Schleese har konstaterat och därför är alla deras sadlar speciellt gjorda för att kvinnliga ryttare ska slippa smärta vid ridning. De är skapta så att kvinnor ska kunna sitta avslappnat och hamna i en korrekt position i sadeln utan att behöva kämpa oss igenom ett ridpass.

Dessutom justeras sadeln efterssom hästen växer och ändrar sig så du behöver inte byta sadel igen och igen!

1. Ett bredare säte ger stöd åt det bredare kvinnliga bäckenet. 2. En liten ficka och sicksackad söm tar bort tryckpunkter under låret där sätet övergår till kåpa. 3. En smal midja tillåter benen att naturligt falla i rätt position. 4. Bredare mellan sömmar för att förhindra ”troskantsskav”. 5. Stoppning stöttar den kortare kvinnliga svanskotan. 6. Uttag ur bommen och mjuk stoppning förhindrar skav mot kvinnans lägre blygdben. 7. Högre bakvalv ger stöttning och säkerställer rätt position för att undvika stolssits.

SADDLE FITTING "Ride Pain Free. For You. For Your Horse"
Seminariet med Jochen Schleese I Maj blev en stor succé . Närvarande var Tränare, Ridlärare, Veterinärer, Equieterapeuter, GP ryttare, Sadelmakare, sadelutprovare, Massörer, Kiropraktorer häst – human sidan.
På plats var även min Norska Kollega Anne Myrvall och Min Svenska Kollega Petra Halvardsson.

Helt unikt är att :
I Maj 2019 arrangerar vi tillsammans med Jochen Schleese Saddlefit 4 Life en 5 Dagars Equine Eronomist Utbildning i Sverige. Max antal 10 personer. Det finns platser kvar.

Referens från två som var på Seminariet i Maj 2018:
Jag var med på Seminariet "saddlefit 4 life" för att lära mig mer om de till synes små detaljerna som gör stor skillnad för både häst och ryttare. Jag jobbar med att utbilda både ryttare och hästar men har ganska ytliga kunskaper i sadeltillpassning.
Har själv haft problem att hitta sadel som jag inte fick ont av. Har i princip fått lära mig att ridsår mm ingår i konceptet dressyrsadel. (Diskussioner om hur man plåstrar och pudrar sig för att undvika ridsår har varit ett återkommande tema på alla ridlärarkurser jag gått) Jag löste det med att mestadels ägna mig åt hoppning och härda ut de tillfällen dressyrsadel var aktuellt. Fick sedan höra talas om att det finns sadlar gjorda för kvinnliga bäcken och hittade Ulrika på Equikraft som hjälpte mig med en sadel som inte bara lät mig slippa ridsåren utan också gjorde att mitt gamla diskbråck mådde mycket bättre. (Dessutom väl inpassad på hästen)
Tycker att seminariet var mycket intressant och proffsigt genomförd. Många konkreta demonstrationer och tips att ta med sig samt att man blir påmind om att ju mer man lär sig desto mer har man kvar att lära. Många ämnen togs upp som man skulle vilja fördjupa sig ännu mer i.
Mvh Jennifer Carlegrim
Ridlärare, tränare, Tidigare ridskolechef Norrköpings Fältrittklubb

Jag tyckte var väldigt givande. Man fick en bra övergripande förståelse för hästens mekanik och påverkan från sadeln. Fick mig att börja tänka lite annorlunda. Han var även en väldigt duktig föreläsare och det kändes bra att han hade fakta och studier på allt han sa.
Lisa Jernberg / Vet. Assistent

Kontakt:
Equi Kraft - Ulrika Söderberg
info@equikraft.se
www.equikraft.se


Engagerad Publik

Kontakt
Telefon
Telefontider: Må–On 09.00–10:30
073-3166325
Epost
info@equikraft.se
EquiKraft AB
Ulrika Söderberg
Aspa 166
711 93 Lindesberg
Copyright © 2021 – 2024 Equikraft. All Rights Reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram