Saddle fit 4 Life

För hästen


En bra sadel som passar ska man inte få ont av. Varken du eller hästen ska känna obehag när det är dags att rida. Ofta träffar jag på hästar som inte kan ta ut steget, går rent eller inte vill gå framåt alls.

Ett annat vanligt problem är att kanalen på sadeln är för smal vilket gör att sadeln åker upp på tornutskott och ryggligament då hästen/ryggen böjer sig medan sadeln är fortsatt rak. Detta yttrar sig ofta i en häst som spänner sig, knäpper av i nacken och sänker ryggen, speciellt när den ska igenom hörn, svänga eller gå på liten volt.

De allra flesta hästar är asymmetriska dvs en bog är större, oftast vänster. De flesta sadlar är symmetriska gör det att den bogen som är större tar i koppjärnet först och skjuter över sadeln till motsatt sida. Genom en sadel som passar hästen och inte skadar den ser man till att hästen orkar längre, kan presterar maximalt och håller sig hel. En sadel som kan anpassas asymmetriskt vid behov, för att ge en oliksidig häst samma rörelseförmåga på både höger och vänster sida, är den bästa investeringen för sin hästs hälsa.

För att hästen skall hålla sig hel och frisk måste den kunna röra sig obehindrat enligt sitt förutbestämda rörelsemönster. De flesta hästar har en rörelsestörning under sadel men rör sig rent utan sadel. Om hästen fortsätter att jobba med rörelsestörningen så kommer den förr eller senare att bli skadad/halt pga led och/eller ryggproblem. Inte sällan är sadeln orsak till muskelatrofi/muskeltillbakabildning runt manke och längs ryggen med bla djupa hålor bakom bogbladet eller till och med som ett avtryck efter sadeln på ryggen.  

För ryttaren

Sadeln du kanske nyligen köpt till din häst passar den helt utmärkt, men du själv får pinas när du ska rida. Vissa biter ihop och står ut med detta.

De flesta sadlar på marknaden idag är gjorda av män för män. Men skillnaden i anatomin är stor mellan en man och en kvinna.
Detta är något Jochen Schleese har konstaterat och därför är alla deras sadlar speciellt gjorda för att kvinnliga ryttare ska slippa smärta vid ridning. De är skapta så att kvinnor ska kunna sitta avslappnat och hamna i en korrekt position i sadeln utan att behöva kämpa oss igenom ett ridpass.

1. Ett bredare säte ger stöd åt det bredare kvinnliga bäckenet.
2. En liten ficka och sicksackad söm tar bort tryckpunkter under låret där sätet övergår till kåpa.
3. En smal midja tillåter benen att naturligt falla i rätt position.
4. Bredare mellan sömmar för att förhindra ”troskantsskav”.
5. Stoppning stöttar den kortare kvinnliga svanskotan.
6. Uttag ur bommen och mjuk stoppning förhindrar skav mot kvinnans lägre blygdben.
7. Högre bakvalv ger stöttning och säkerställer rätt position för att undvika stolssits.
8. Förlängd stigläder fäste för vi har ett längre överben än underben.

Läs mer om vår sadelutprovning

SADDLE FITTING - "Ride Pain Free. For You. For Your Horse"

Kontakta
Equi kraft

Telefontider
må–fr: 09.00–10:30
Nr: 073-3166325

info@equikraft.se

Equi Kraft
Ulrika Söderberg
Gisslarbo 78
73115 Kolsva