Du har inga produkter i varukorgen.

Ergonomisk sadel

SADDLE FITTING - "Ride Pain Free. For You. For Your Horse"

En sadel som funkar ergonomiskt för ryttaren och hästen

Att hitta en sadel som fungerar bra både för ryttaren och hästen är inte alltid helt lätt. Men genom att göra en professionell sadelutprovning med mig kan vi hitta rätt sadel till er. Med en ergonomisk sadel kommer både du och din häst få ut mer av ridturen och dessutom kommer den att bli lättare och roligare.

En ergonomisk sadel för hästen

En bra sadel som passar ska man inte få ont av. Varken du eller hästen ska känna obehag när det är dags att rida. Ofta träffar jag på hästar som inte kan ta ut steget, går rent eller inte vill gå framåt alls. 

Ett annat vanligt problem är att kanalen på sadeln är för smal vilket gör att sadeln åker upp på tornutskott och ryggligament då hästen/ryggen böjer sig medan sadeln är fortsatt rak. Detta yttrar sig ofta i en häst som spänner sig, knäpper av i nacken och sänker ryggen, speciellt när den ska igenom hörn, svänga eller gå på liten volt.

De allra flesta hästar är asymmetriska dvs en bog är större, oftast vänster. De flesta sadlar är symmetriska gör det att den bogen som är större tar i koppjärnet först och skjuter över sadeln till motsatt sida. Genom en sadel som passar hästen och inte skadar den ser man till att hästen orkar längre, kan presterar maximalt och håller sig hel. En sadel som kan anpassas asymmetriskt vid behov, för att ge en oliksidig häst samma rörelseförmåga på både höger och vänster sida, är den bästa investeringen för sin hästs hälsa.

För att hästen skall hålla sig hel och frisk måste den kunna röra sig obehindrat enligt sitt förutbestämda rörelsemönster. De flesta hästar har en rörelsestörning under sadel men rör sig rent utan sadel. Om hästen fortsätter att jobba med rörelsestörningen så kommer den förr eller senare att bli skadad/halt pga led och/eller ryggproblem. Inte sällan är sadeln orsak till muskelatrofi/muskeltillbakabildning runt manke och längs ryggen med bla djupa hålor bakom bogbladet eller till och med som ett avtryck efter sadeln på ryggen.  

En bra sadel till ryttaren

Sadeln du kanske nyligen köpt till din häst passar den helt utmärkt, men du själv får pinas när du ska rida. Vissa biter ihop och står ut med detta. 

De flesta sadlar på marknaden idag är gjorda av män för män. Men skillnaden i anatomin är stor mellan en man och en kvinna.
Detta är något Jochen Schleese har konstaterat och därför är alla deras sadlar speciellt gjorda för att kvinnliga ryttare ska slippa smärta vid ridning. De är skapta så att kvinnor ska kunna sitta avslappnat och hamna i en korrekt position i sadeln utan att behöva kämpa oss igenom ett ridpass.

1. Ett bredare säte ger stöd åt det bredare kvinnliga bäckenet.
2. En liten ficka och sicksackad söm tar bort tryckpunkter under låret där sätet övergår till kåpa.
3. En smal midja tillåter benen att naturligt falla i rätt position.
4. Bredare mellan sömmar för att förhindra ”troskantsskav”.
5. Stoppning stöttar den kortare kvinnliga svanskotan.
6. Uttag ur bommen och mjuk stoppning förhindrar skav mot kvinnans lägre blygdben.
7. Högre bakvalv ger stöttning och säkerställer rätt position för att undvika stolssits.
8. Förlängd stigläder fäste för vi har ett längre överben än underben. 

9 steg enligt Saddlefit 4 Life

Jochen Schleese och Saddlefit 4 Life har gjort korta videoklipp om hur du kan kontrollera din sadel och följa Saddlefit 4 Life's princip gällande sadelinpassning. När du själv ska kontrollera din sadel, använd ingen pad, schabrak eller vojlock under sadeln.
 
Steg 1 - Balans
Sadelns placering ska vara att järnet är bakom bogbladet. Om sadeln är lägre bak jämfört med fram, hamnar balanspunkten för långt bak. Är bakvalvet däremot allt för högt jämfört med framvalvet, hamnar balanspunkten för långt fram. 

Balanspunkten ska hamna i nivå med hästens balanspunkt, för att lättare följa med i rörelse när du rider och kunna rida avslappnat. Hamnar du bakom hästens balanspunkt har du svårt att sitta ner i trav, det blir skumigt att rida, hästen får större tryck bak och svårare att komma upp med ryggen och arbeta på rätt sätt. Sitter du för långt fram så har du känslan av att tippa fram, skänklarna hålls inte på plats eller åker för långt bakoch du kommer inte i korrekt sits. 

Optimala läget, i balans med hästen, är strax bakom manken. Det är även här som tornutskotten står rakt upp. Det är den s k "quiet-spot" och är även samma läge som exempelvis rodeoryttare sitter för att kunna hålla balansen. Rätt balanserad sits gör det lättare att ha den lodräta sitsen. Den lodräta sitsen är inte bara för att "sitta fint" eller ge korrekta hjälper till hästen. Det skyddar även din rygg.

Genom den lodräta sitsen så blir det den korrekta och skonsamma dubbel s-kurvan som våran rygg har. Diskarna mellan ryggkotorna arbetar på rätt sätt utan att hamna i kläm eller i fel läge. Diskarnas uppgift är att vara stötdämpare och minska rörelserna nedifrån och upp för att skydda never, nacke och huvud.  

Läs mer om Schleese och Saddle Fit 4 Life här

Kontakt
Telefon
Telefontider: Må–On 09.00–10:30
073-3166325
Epost
info@equikraft.se
EquiKraft AB
Ulrika Söderberg
Gisslarbo 78
73115 Kolsva
Copyright © 2021 Equikraft. All Rights Reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram