Sadeln – min bästa investering för mig och min häst.

19 december, 2018

Sadeln – min bästa investering för mig och min häst.

Jag köpte min nuvarande häst, Lily, för 2 år sedan. Ett femårigt fölsto som är en väldigt känslig och kommunikativ individ. Därtill hade hon en muskelskada hon ådrog sig då hon fölade då fölungen fastnade på väg ut. Detta gjorde att hon fick byggas upp långsamt igen för att återfå normal funktionalitet i sin högra bakdel. Jag hade en sadel som jag själv trivdes med och som jag tyckte låg ok på henne när hon kom.

Det tyckte inte Lily… Hon blev märkbart spänd och ville inte gärna låta mig sitta upp. Då börjar cirkusen med att försöka hitta ny sadel. Och alla ni som letat sadel någon gång vet att det kan bli en både utdragen och dyr process där du vet att om du hittar något som är tillräckligt bra ändå förmodligen måste byta om ett tag igen då unghästen ändrat sig.

Jag hittade inte ens någon sadel som kändes bra och som min häst var nöjd med. Det blev att jag red i en bomlös sadel en period. Inte helt optimalt när man ska utbilda en hopphäst. Det var då jag mindes att min vän berättat för mig om sin sadel, Schleese Jive. Började googla och hittade Equikraft och Ulrika. Jag gillade vad jag läste. Dyrt kanske? Pratade med min make som brukar vara klok och sa,

”Det är skillnad på dyrt och mycket pengar. Är det värt det är det inte dyrt”. Jag bokade tid med Ulrika som mätte både mig och hästen efter konstens alla regler. Ulrika kunde konstatera att Lily var väldigt oliksidig i sin muskulatur och att hon skulle göra sadeln oliksidig för att passa henne.

Lät inte som något jag någonsin hört innan men jag litade på Ulrika och beställde min sadel. Jag själv har dessutom ganska långa överben och brukar känna att jag inte riktigt får plats i sadeln och andra sadelprovare har löst det med ett större säte. Ulrika däremot ville att jag skulle ha ett betydligt mindre säte och lovade att jag skulle få plats. Vilken resa vi gjort tillsammans, Lily, jag och Ulrika. Sadeln kom, och förutom att jag älskade hur den såg ut, så gillade Lily den. Hon rörde sig helt annorlunda än förut och visade inga tendenser till att tvånga. Första året fick Ulrika komma flera gånger och justera sadeln.

Det hände så mycket med hästens muskulatur att jag var helt fascinerad. Sadeln ändrades både i vidd och vinkel och oliksidigheten blev mindre och mindre. Bästa av allt är att Ulrika gjorde ändringarna på plats i stallet och jag kunde provrida sadeln direkt om behovet fanns. Nu har det gått två år och för en tid sedan tyckte jag att jag inte satt så bra i sadeln längre och hästen släppte inte riktigt igenom i vänster sida. Hade min årliga vetcheck på kliniken helt UA.

Kanske var det dags att kolla sadeln igen. Mycket riktigt! Nu är den justerad och hästen är helt plötsligt rak igen och sadeln är lika skön som jag minns den från början då jag nu sitter i rätt balans igen. Nöjd ryttare och nöjd häst.

För en tid sedan så gjorde jag en utredning av min egen funktionalitet då jag har en höft som smärtar. Mycket tid har lagts på röntgen och med sjukgymnast för att komma tillrätta med problemet. Jag hade nämligen inte alltid ont… Inte när jag red. Jag tror nog att de läkare jag träffade inte riktigt trodde mig utan att jag bara sa så för att jag vägrade ge upp min ridning. Men så är faktiskt fallet. Jag har inte ont när jag rider. Och det är tack vare min sadel. Jag sitter där som gjuten, i balans, med perfekt stöd för mitt bäcken.
Jag sitter upp på andra hästar ibland. Finns inget så bekvämt som ens egen sadel!

Så nuförtiden när jag gör det lägger jag helst på min egen sadel. Bästa av allt är, trots att den är inpassad efter min häst, ligger väldigt bra på alla hästar jag provat hitills.

Summa sumarum… så många gånger jag förmodligen behövt byta sadel vid detta laget om jag nöjt mig med någon av de sadlar som jag blev föreslagen från början, så mycket pengar det hade kostat med nya sadlar. Hästen hade förmodligen sett helt annorlunda ut i sin muskulatur och jag hade ändå inte kunnat rida för att jag hade haft ont.

TACK Ulrika för allt du gjort för mig och Lily!

Annika och Lilly!

Kontakt
Telefon
Telefontider: Må–On 09.00–10:30
073-3166325
Epost
info@equikraft.se
EquiKraft AB
Ulrika Söderberg
Aspa 166
711 93 Lindesberg
Copyright © 2021 – 2024 Equikraft. All Rights Reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram